Volgende week start in ons dorp mijn leukste en langstdurende evenement van Bergen. De Kunst10daagse Bergen en Bergen aan Zee. Een van de eerste schermutselingen van dit evenement is nu al te bewonderen aan de Sparrenlaan. Daar is over een afstand van 1000 meter een indrukwekkend foto-expositie geplaatst.
Het idee van de Kunst10daagse dateert uit 1993. Twee Bergense ondernemers én kunstliefhebbers bedachten destijds een plan om het Bergense zomerseizoen op een feestelijke manier af te sluiten. Door de laatste 10 dagen van oktober te kiezen, werd voor de lokale middenstand ook het seizoen behoorlijk verlengd. Zo ontstond er een bijzondere samenwerking tussen kunstenaars, middenstanders, horecaondernemers, galeriehouders, de inwoners en het gemeentebestuur. Met name de laatste jaren is de Kunsttiendaagse behoorlijk volwassen geworden en ook veel breder opgezet. Kunstdisciplines als architectuur, literatuur, muziek, film, fotografie, installaties en theater hebben zich op een professionele en evenwichtige wijze aangesloten. Daarmee is onze 10-daagse een laagdrempelig project geworden. Kunst met grote K …..en ook een hele brede K.
Uiteraard zal er altijd een elitaire groep kunstenaars en kunstliefhebbers vinden dat met die verbreding en platte verdieping kan leiden tot een kunstbraderie. Natuurlijk, dat bekt ook lekker vanaf de zijlijn. Dat Bergen een soort culturele huishoudbeurs wordt. Compleet met patat-etende tokkies en handen vol goody bags.
Nou, ik ben daar niet zo bang voor. Ik deel wel de mening dat in kunst iets zeer persoonlijks en fijngevoeligs ligt besloten, dat soms eerder in de toekomst zijn uitwerking zal vinden dan in het nu. Dat maakt kunst wel kwetsbaar. Om kunst, in het bijzonder moderne kunst, te kunnen begrijpen moet je er wel iets van af weten, zoals je ook van jazz moet leren houden en van klassieke muziek. Maar dat maakt kunst niet elitair en diegenen die haar dragen geen culturele elite. Of heet dat gewoon: vals elitarisme?
Wel moet de jongste, met computerspelletjes en zappen opgroeiende lichting op school veel meer over kunst te horen krijgen. Hoe zal ze anders in het museum of galerie de vertraging en rust kunnen opbrengen waar kunstbeleving om vraagt? We geven onze schoolkinderen wel les in lezen, maar niet voldoende in kijken. Gelukkig heeft onze Kunst10daagse en het Bergense onderwijs dat al redelijk goed opgepakt.
De bestuurders Christine Waslander Peter van den Berg, Stella Schrijver, Wim Edel, Dick Min en voorzitter Jos de Moel verdienen voor de organisatie en huidige opzet van de Bergense Kunst10daagse een heel dikke pluim. Oké, oké, zij zijn het gezicht van de club, maar laten we vooral ook de grote groep enthousiaste vrijwilligers niet vergeten. Chapeau.
Ik meld mij volgende week donderdagmiddag in Fabbrica bij de grand opening van de gecombineerde expositie van fotograaf Cees Noort en kunstenaar Giorgi Shengelia. Giorgi heeft foto’s van Cees in zijn kunststukken verwerkt en Cees heeft Bergense vaders en zonen op zijn eigenwijze wijze voor altijd vastgelegd. Het worden 11 fantastische dagen. Misschien zelfs nog wel met een verdwaalde goody bag.