Het is Eerste Kerstdag 2016. Het schemert, de lichtjes gaan branden in de mooie huizen van het charmante kustdorpje Bergen. Op straat lopen nog enkele mensen, mogelijk op weg naar familie of vrienden om een kerstborrel te drinken en aansluitend een kerstdiner te gaan genieten. De winkels zijn dicht of misschien niet eens opengegaan op de dag dat de geboorte van Christus wordt gevierd. Bijna alle restaurants in De Heerlijkheid zijn feestelijk en sfeervol ingericht. Hun gasten zijn vrolijk en stemmig gekleed. Kerst wordt in Bergen op een vredige en stijlvolle wijze genoten. De enige groep mensen die werkt zijn de gastheren en het bedienend personeel in de lokale etablissementen. Of toch niet? Nee, aan de Jan Ligthartstraat in Alkmaar brandt op de bovenste etage nog licht. Het is de werkkamer van drs. Hetty Hafkamp, Hoofd Handhaving Heerlijkheid en verantwoordelijke voor de openbare orde in het Bergense villadorp. Zijn er nog schoonmakers aan het werk? Nee toch? Het is zondag én Eerste Kerstdag!

Op de werkkamer van Hetty Hafkamp zitten een tiental geüniformeerde ambtenaren. Het is het eerste peloton koddebeiers van de gemeente Bergen. Een eliteteam van de special parking forces (SPF). Ze krijgen een belangrijke en zeer geheime briefing. De gemeente Bergen heeft namelijk één van haar grootste handhavingsacties uit de geschiedenis in voorbereiding. Onder het commando van gelegenheids-kolonel HH, de OvJ en de COO van het Parkeerbureau gaan de speciaal opgeleide koddebeiers handhaven. Streng en directief handhaven. NO MERCY. Het is de gemeentelijke baasjes van Bergen namelijk meer dan een doorn in het oog dat op Eerste Kerstdag toeristen en gasten rond 18.00 uur naar Bergen komen en de parkeerbelastingregels ontduiken en de regels aan hun arrogante laarzen lappen. In het dorp dient het hele jaar tot 19.00 uur te worden betaald voor de openbare vierkante parkeermeters. Dus óók op Eerste Kerstdag.

Onder de codenaam: SNIA (Sad Noses in Action) rijden klokslag 17.51 uur de geblindeerde, legergroene Jeeps SUV Crossover via de Bergerweg naar de locaties Stationsstraat, Binnenhof en Breelaan. De Jeeps worden geëscorteerd door een team van de Mobiele Eenheid uit Alkmaar. Ook voor deze mannen en vrouwen geen vrolijk kerstfeest met hun vrienden of familie. Duty calls en Hetty’s Wil is Wet. Een politiehelikopter van de BBE (Bijzondere Bijstands Eenheid) hangt dreigend in de lucht en verlicht met grote zoeklichten de plaatsen delict waar massaal parkeerbelasting wordt geweigerd. Telefonisch worden Johan Remkes, Commissaris van de Koning en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van het ministerie van Veiligheid en Justitie van minuut tot minuut per WhatsApp geïnformeerd over de politionele acties van het Bergense gemeentebestuur.

Even voor zessen. Een leuke en lieve familie uit Apeldoorn heeft zoeven hun 90 jarige vader opgehaald om gezellig van het kerstdiner te gaan genieten in NY Style Bistro FABBRICA aan de Breelaan. Gelukkig, ze kunnen vlak voor de deur parkeren, want vader is nog wel helder maar niet meer zo vlot ter been. Niets vermoedend wat ze die avond nog gaan meemaken worden ze hartelijk ontvangen door gastheer Paul de Wit. Op het Binnenhof parkeert een vriendengroep uit Den Haag de auto. De vrouw van het stel is de BOB en rijdt haar man en hun vrienden vanuit Bergen aan Zee naar een onvergetelijke kerstviering in het centrum. Althans, ook zij zijn niet op de hoogte van commando SNIA en de rabiate parkeerhandhaving.

18.03 uur! Onder leiding van Brigadier Dog (codenaam) wordt op de Breelaan de eerste naheffing parkeerbelasting uitgedraaid. Die gaat naar Apeldoorn. Koddebeier Bromsnor (codenaam) draait om 18.07 uur inmiddels zijn derde naheffing uit op het Binnenhof. Die is voor de Haagse vriendengroep. Elders in het dorp zijn met name de witte Duitse kentekenplaten het haasje door de bijna GESTAPO-achtige werkwijze van de handhavers. Klokslag 19.00 uur wordt de actie beëindigd en trakteert Kolonel HH Geldingsdrang (codenaam) haar mannen en vrouwen op de thuisbasis op glühwein en kerststol. Mission completed en ruim € 9000,- aan parkeerbelasting gescoord. Hoeveel perverse prikkels kun je de Bergense bevolking in 2016 nog laten ervaren? Triest, stuitend en schaamteloos.