Na het gevoelsmatige koude voorjaar is nu eindelijk op het noordelijk halfrond de astronomische zomer begonnen. Vanochtend om 06.24 uur stond de zon loodrecht boven de Kreeftkeerkring, de denkbeeldige lijn die loopt door Mexico, de Westelijke Sahara, Saoedi-Arabië, India en een deel van China, en dat noemen we ook wel de zonnewende. Vanaf nu kruipt de zon weer langzaam naar het zuidelijk halfrond, worden de zomerse dagen korter en over 186 nachtjes slapen is het Kerstmis.

Tijdens de zonnewende komen in het Engelse Stonehenge veel mensen bijeen om samen dit hemelse fenomeen te ervaren. De zon komt dan achter de Heel Stone op en dat schijnt iets magische te moeten zijn. Ook mijn favoriete wichelroedelopers tref je daar in grote getale. Volgens die esoterische types liggen in Stonehenge zogenaamde elkaar kruisende ‘leylijnen’ en die kunnen voorspellende aardstralen bevatten. Prima, schiet mij maar lek. Ga vooral op 21 juni in je blote antroposofische toges met holistische schaamstreek-piercings rond een paar eeuwenoude keien dansen en aanbidt vooral vandaag, de woensdag, de Germaanse oppergod Wodan, maar laat mij een tijdje met rust. Echt, doe dat alsjeblieft, want ik gun zeker ieder zijn meug. Maa ik haak echt volledig af bij dat wausige jaren-60-gedrag.

Toch begint die zweverige benadering van zakelijke zaken óók in mijn inner circle voet aan de grond te krijgen. Zo sprak ik onlangs een oude Bergense vriend uit de vorige eeuw. Hij is van mijn leeftijd, goed opgeleid, gescheiden, vader van twee of meer kinderen en succesvol ondernemer. Kortom, een doorsnee Noord-Hollander die met beide poten in de klei stond…. U vraagt zich natuurlijk inmiddels indringend af; wie is dat dan, die bekende Bergense gast? Ik begrijp de vraag én ben, zoals u weet, ook nooit te beroerd om in deze column een poging tot karaktermoord te plegen, maar nu laat ik zelfs zijn initialen of een dubbelzinnige nickname achterwege. Een karaktermoord of virtuele poging tot EGO-belastering mijnerzijds moet je verdienen of ongewild afdwingen. Vooral Bergense politici hebben daar een bleek sneuneusje voor. Die gaan binnenkort verschijnen in dit deel van het Flessenpost uit Bergen. Maar goed, terug naar mijn oude vrind. Hij woont inmiddels aan de Middellandse Zee en adviseert zeer vermogende lieden bij de aan- of verkoop van huizen en/of grote jachten. Big business dus, zou je denken? Aan zijn courtages zal het niet liggen en wellicht werkt hij inmiddels ook met een 21 karaats platina wichelroede. Zijn werkwijze is zeker uniek te noemen.

Allereerst hanteert hij geen courtagenota’s, maar noemt het een ‘schriftelijk overeengekomen facturabele vriendschap’. Holy cow, dat is zeker uniek te noemen. Wat nog meer? Daarnaast benadert hij een commercieel te exploiteren huis of schip op een holistische wijze. Dat wil zeggen dat: ‘hij de villa of boot probeert te zien als een vervlochten geheel van facetten waaruit zij is opgebouwd’. Jaja, zo kan ik het ook. Hij verkoopt niet alleen de losse keuken, een badkamer of slechts de master bedroom. Nee, hij verkoopt het huis of vaartuig wel als één geheel.
Welke unieke spirituele handelingen heeft hij nog méér voor zijn clientèle in petto…? Voordat de nieuwe woning of boot kan worden betreden dient hij door mijn oude vriend te worden ingewijd. Een huis is weliswaar een huis, maar er is meer tussen hemel en aarde. Denk aan straling in de woning, de aanwezigheid van oude of nieuwe onzichtbare, maar wel voelbare energieën.

Mijn esoterische gabber is dus gespecialiseerd in het voelen, ontdekken, lokaliseren en neutraliseren van dergelijke energieën. Dat maakt zijn werkwijze, naar eigen zeggen, uniek en zorgt ervoor dat hij voor zijn schatrijke angsthazen kan bepalen of een woning op basis van de kosmische energie die een woning geeft wel bij ze past. Want een huis kan verborgen ongemakken hebben die het woongeluk belemmeren. Het nieuwe huis moet passen bij zijn cliënt, maar de cliënt en zijn zweverige persoonlijkheid moet ook bij het nieuwe huis passen. Want ja, in een riante woning kan tenslotte het huis te klein zijn.

Maar goed, mijn advies zou zijn: gewoon niet te lang in de zonnewende blijven zitten.