De afgelopen week had ik het idee dat de wereld alleen maar bestond uit mensen boven de 50 of evenementen waar de 50 centraal was gesteld. Vijftigplussers dus. Ik hoor er zelf bij en zo kan ik er een mening over hebben. Bovendien is mijn vrouw lid van Omroep MAX en heb ik nog net geen abonnement gekregen op het PLUS Magazine.

Het meest onthutsende 50PLUS-moment had ik tijdens de Bourgondische Bastille rond de Ruïnekerk. Een van mijn betere vrinden vertelde met droge ogen dat hij landelijk niet meer op Mark Rutte ging stemmen. Lokaal zou hij nog wel VVD overwegen, maar landelijk gaat zijn stem naar Henkie Krol van 50PLUS. Nog geen tien minuten later vertelde een andere fervente liberaal uit mijn inner circle dat ook hij was gezwicht voor de charmes van Vrolijke Henk. Vrijdagmorgen werd ik bijna overspoeld door een zilvergrijze Tsunami van vitale vijftigplussers die meededen aan de Alkmaarse Wandelvierdaagse. Prima hoor, blijf vooral lekker fit en geniet van het leven. Wat ik alleen niet begrijp is waarom die wandelaars zich kleding-technisch zo verschrikkelijk toetakelen. Oké, het weer zat niet erg mee, maar ik dacht echt dat het de Quasimodo Wandelclub was. In een bedevaart vol zelfkastijding, op weg naar de Notre Dame in Parijs. Het AZ stadion, het meeting point, leek wel een centrale noodopvang. Het rook er naar oud zweet, ranzige wandelschoenen en had het aanblik van de verloren Slag bij Waterloo.

Zaterdagmiddag bracht ik een bezoek aan de pas twintigjarige Historische Vereniging Bergen. Gelukkig, effe een wat jeugdiger event, dacht ik. Niks daarvan, we liepen nog geen vijf minuten over het terrein of we werden door een rap pratende vijftigplusser in een lidmaatschap geluld. Althans, mijn Ingrid, ik probeerde nog te zeggen dat ik zelf al heel historisch was, maar de handtekening stond al op het formulier. Als dank kreeg ze een wel een heel mooi boek over Bergen waarin ik kon lezen dat het vijftig jaar geleden en later allemaal véél beter was. Afsluitend zijn deze week ook mijn Dikke Prinsje Eric Liefhebber en Dynamic Pim van der Putten vijftigplus geworden. Het is wel even genoeg zo!

VLIEGENIERS

Toch heeft de vijftigplus ook voordelen. Er komen namelijk relatief steeds meer jongere vrouwen in mijn periferie. Wat ik dertig jaar geleden oude belegen moekes vond zijn nu gewoon kei-aantrekkelijke milfs. Ik kom er weleens een paar tegen bij Tennispark De Molenkrocht van Jan Donders. Ze zijn met van die ‘vliegeniers’ getrouwd. Good looking airbusdrivers die in elk vliegveldstadje een andere schatje hebben. Althans, dat zijn de gekleurde verhalen die rond gaan op zo’n intiem tennisparkje. Ik fantaseer dan stiekem dat ik niet de burgemeester van Vlieland ben, maar de charismatische, grijzende en innemende burgemeester van Bergen. Een rijpe vijftiger die begripvol de triviale treurnisverhalen van de onbegrepen, eenzame pilotenvrouwtjes aanhoort. Waarom zou ik als burgemeester alleen de 100-jarige vrouwtjes met een bezoek vereren? Elk schandaal wat daar dan uit voortkomt is publicitair goed voor ons dorp. De krant van Wakker Nederland heeft zijn razende reporter al bij Jan Donders (50+) op het terras aan een Chablis-tje gezet.

Rob van de Pas, kandidaat-burgemeester (54)