Aan die film uit 1973 moest ik denken toen ik vorige maand de Twentse kiloknaller in de krant van Wakker Nederland, zag verschijnen. De Nederlandse truckers hebben in het Twentse Deurningen eetcafé Frans op den Bult ontdekt. Hier kun je voor 20 euries een platgeslagen schnitzel ter grootte van een stevige terrastegel naar binnenwerken. Als je die homp vlees van een kilo zwaar ook nog binnen de 30 minuten wegkauwt krijg je 7,50 euro terug. De snelst schransende trucker van de maand int een eetbon van € 15,-. Overgeven en tussentijds van tafel weglopen is verboden, en voor het geval het toch gebeurt moet je zelf je eigen braaksel opruimen. Smakelijk eten, ik kan bijna niet wachten om met de vlam in mijn pijp even naar Twente te rijden.

Bultschnitzel
De rol van de mollige Andréa in de film wordt in het truckerscafé ingevuld door de blonde Irma Hellegers, de bedenkster van de Bultschnitzel. Of ze ook, net als Andréa, daadwerkelijk seks heeft met de zwaarlijvige truckers is niet bekend. Wil ik ook eigenlijk helemaal niet weten. Ik zie het helemaal voor me gebeuren en dat is niet prettig hoor, zeker als je zoals ik, sterk visueel bent ingesteld. Zullen we het plaatje samen even invullen? Stel je het eens voor: Een klein vierkant tafeltje met daaraan zo’n dikke ridder van de weg, compleet met ruitjeshemd, bodywarmer en een spijkerbroek met laag kruis. Hij zit met nog twee minuten te gaan zwetend en puffend z’n laatste stukje schnitzel weg te duwen. De spiegeleieren en meegebakken groenten heeft hij naar de rand van de porseleinen vreetschaal geschoven, want die tellen niet mee voor de bonus.

Henk Wijngaard
De rondborstige Irma staat breed lachend klaar, met de stopwatch in de hand, om het succes van de verre neef van Henk Wijngaard vast te leggen. 29 minuten en 47 seconden. Een homerisch gelach ontstijgt het truckende gezelschap als de etende chauffeur het laatste stukje schnitzel met een colaatje light wegspoelt. Het gezicht van de man heeft inmiddels de kleur van een ongebakken en aan bloedarmoede lijdend stuk varkensvlees gekregen. Het is dus nog even spannend of hij ook daadwerkelijk wat geld terug krijgt. Want letterlijk opgeven mag niet! In de film gaan de vier hoofdrolspelers allemaal snel dood en blijft Andréa alleen over. Irma zal het zeker overleven, maar wie zich regelmatig aan zo’n Bultschnitzel waagt is niet echt levensverlengend bezig. Ik denk dat ik maar een tijdje manisch vegetarisch door het leven ga. Van dit korte stukkie heb ik het al erg zuur gekregen.

Robbie