Nou, ik ben dus officieel en exclusief voor Het Flesje begonnen. Na de groteske aankondiging in dit medium kreeg ik van uitgever en hoofdredacteur Harry eerst nog twee weken verlof (lees: bedenktijd) om mij voor te bereiden op mijn rol als exclusieve columnist-anchor man voor de Flessenpost uit Bergen.

Stukkies schrijven doe ik al ruim 25 jaar. Ooit begonnen in het lokale VVD-magazine Het Volkje, daarna een blog op de website van de voormalige Bergense volkspartij en via allerhande obscure dundrukjes bij het Bergens Nieuwsblad terecht gekomen. In een periode van zes jaar zo’n 100 columns geschreven en bijna allemaal afgedrukt op pagina DRIE. Ja, bijna allemaal. In totaal zijn er drie geweigerd. Te stevig, niet handig tijdens de commerciële contacten van Rodi Media met de gemeente Bergen en dit voorjaar werd er eentje teruggenomen om te voorkomen dat ik permanent zo’n wit politiehuisje op palen voor de deur zou krijgen.

De vrijheid van meningsuiting is in ons landje en zélfs in ons dorp géén zekerheidje meer. Sinds het Pieter Baan Centrum een halfopen afdeling kent met direct toegang tot de riolen van de digitale sociale media kunnen psychopathische links-gekkies én rechts-gekkies roepen en bedreigen wat ze willen. Dat is zo en dat zal zichzelf in de loop der tijd wel corrigeren. En anders maar niet, mij maken ze de pis niet lauw.

ROEPTOETEREN

Mijn niet verwekte kinderen bedreigen heeft dus geen zin en in het verlengde daarvan is het ontvoeren van mijn ‘kleinkinderen’ helemaal uitgesloten. Ja, wij zoeken nog wel wat 25-plussers die zich door ons willen laten adopteren om te voorkomen dat ons vermogen straks in de bodemloze rijksschatkist verdwijnt. Die post-puberaal aangenomen gasten lopen natuurlijk wel een risico als ze in FABBRICA of Café d’Alderliefste luid gaan roeptoeteren dat ze de zogenaamde stiefgenders (X/V/M) van columnist Robbie van de Pas zijn.

Maar goed, met 23.000 Flessenpost-abonnees heb ik tot nu toe mijn grootste bereik gekregen. De komende week ga ik met de uitgever om tafel zitten om te bekijken hoe we die 23.000 enthousiaste lezers de komende periode gaan bedienen, prikkelen, bruuskeren, provoceren, teasen of gewoon een keer de lauwerkrans omhangen. Dynamiek, met vaak olie op het vuur én af en toe wat olie op de golven.

JA, we gaan géén zoete broodjes bakken. Ik ga ook géén woorden terugnemen van teksten uit het verleden. Ik ben natuurlijk wel bereid om met Frits David Zeiler én Haye van der Werf, alias De Raaskallende Rollator, een geestverruimend en standpunten-verhelderend-drankje te drinken op het terras van ’t Parkje. Kans is groot dat ondernemer én groeidenker Dirk Kat ook even aanschuift.

Zullen we even bellen, SMS’en, Whatsappen, mailen of liever nog ff ouderwets via De Flessenpost?

ROB VAN DE PAS