Begin van het jaar was ik even bij dokter Teun in Bergen. Niets ernstigs hoor, maar ik had wat gelezen over mannen boven de vijftig en hun prostaat. Mijn vader is bijna 91 en die krijgt ook pilletjes om z’n ding in toom te houden. Dus waarom zou Robbie de boel niet even laten controleren? In het café had ik al de wildste verhalen gehoord over witte handschoenen, vaseline en de stevige vingers van dokter Teun. Tja, we praten in woorden en denken in plaatjes. Gelukkig werd ik door dokter Teun niet direct als een soort bolletjesslikker gecontroleerd op de aanwezigheid van gekke dingen en mocht slechts met een onbegrijpelijk A4-tje de deur uit. Ik moest mij melden bij Starlet in Oudtburgh. Tussen 08.00 en 09.00 uur kun je daar je bloed kan laten afnemen. Fris en fruitig stond ik even voor achten voor de deur. Wat denk je? Zitten daar al bijna 20 grijze mannen en vrouwen in de gang te wachten.

Omdat aannames en veronderstellingen killing kunnen zijn vroeg ik hardop en volstrekt tegen beter weten in: ‘’ Zit u hier allemaal voor bloedprikken?’’. Een overweldigend enthousiasme viel mij ten deel. Het werd nog leuker toe ik vroeg hoeveel bloed-prikkers er werkzaam waren?

‘’Net zo veel als aan een geamputeerde hand, meneer’’ riep een krasse kraai. Wegwezen hier dus, ander keertje maar. In mijn weg naar buiten liep ik bijna mijn favoriete schoonmoeder Kitty onder de voet. ‘’Wat moet jij hier zo vroeg?’’, riep ze. ‘’Bloedprikken…’’, zei ik. De grap die ik wilde maken slikte ik maar direct in want dat zou wat ongepast zijn geweest. Toch kon ik het niet laten om ook tante Kitty naar haar zeer vroege activiteiten te vragen. Weet je wat ze zei?:‘’ Bloedprikken, ik heb zelfs de wekker gezet om hier om acht uur te kunnen zijn’’. Ik ontplofte bijna. Hoe halen die lui, mijn schoonmoeder en haar leeftijdsgenoten incluis, het in hun oude wijze hoofden om in deze tijd zoveel economische schade aan te richten. Acht uur bij Starlet is voor de hardwerkende geldverdiende en belastingbetalende kurk van de samen-leving waarop we drijven. Even snel prikken en weer aan het werk. Negen uur is de rest van Nederland aan de beurt om bloed te prikken en blijf gerust de hele dag daar koffie drinken ….

Hoe het met mijn prostaat gaat? Ach, die heeft zich waarschijnlijk ernstig terug-getrokken en kan slechts door de dokter van Madurodam worden getraceerd.

Rob van de Pas