Je kent dat wel, we hebben het allemaal wel een keer meegemaakt. Je trekt de huisdeur achter je dicht en je stelt twee seconden later vast dat je je sleutels niet in je tas, broek- of jaszak hebt gestopt. Shit, jezelf buitengesloten. Dit is één van de meest irritante varianten om je volledige dagprogramma te laten verkloten. Wat nu? Als je wel je mobieltje bij je hebt kun je de schade nog beperken, door de eerste de beste slotenmaker te bellen. Ligt je 06 ook nog in huis, dan wordt het wat ingewikkelder. Dan moet een buurman of toevallige passant jou uit de brand gaan helpen.

Ikzelf, door schade en schande wijs geworden, heb mijn reservesleutels op twee strategische plekken elders in het dorp afgegeven. Dat is natuurlijk geen garantie dat ik snel weer in mijn eigen woning kan, maar goed. In dit soort gevallen zal je net zien dat mijn strategisch locaties ‘niet thuis zijn’ én dat mijn wederhelft met die ándere sleutel toevallig net een meerdaagse heisessie op de Veluwe heeft.

Postma& Postma

Hoe kom ik op dit verhaal? Gisteren was ik even bij mijn favoriete én ongekroonde sleutelkoning Postma & Postma in Alkmaar. Gosse en zijn broer Tjerk runnen aan de Alkmaarse Laat het door Frits Postma zaliger in 1963 opgerichte bedrijf in ijzerwaren. Ik ga altijd naar Gosse Postma als ik het artikel of dienst in mijn eigen postcodegebied absoluut niet kan vinden of als zelfs de lokale ondernemer mij doorverwijst naar de Alkmaarse winkel met maar liefst 16.321 verschillende artikelen. In dit geval heb ik mijn keukenmessen bij hem laten slijpen. En voor een ander bedrag dan zigeunerkoning Koko Petalo zijn huis-aan-huisdiensten tweede helft vorige eeuw aanbood.

Tijdens het aftersales gesprek met Postma kwam ‘de broer van’ een bekende brievenschrijver in het Flesje de zaak binnenlopen. Hij had zichzelf ook buitengesloten en had gelukkig wél zijn mobieltje bij zich. Een ‘helpende hand’ kon direct naar hem toe komen. Binnen het uur stond de Amsterdamse Noodservice Slotenmaker voor de deur. Binnen vijf minuten hadden de twee mediterrane of zoals u wilt, twee Noord-Afrikaanse types de deur geopend en kon ‘de broer van’ € 780,- aftikken.

‘Niet zeiken, man’

Duur? Tja, de mannen uit 020 GAZA lieten ‘de broer van’ eerst die middag een blanco factuur ondertekenen en vulden ná de verrichte werkzaamheden zelf de bedragen in. Kassa! Bezwaar?

“Meneer, niet zeiken man , u heb tóch zèlf getekend. Is toch jouw handtekening, of niet soms? Nu snel, contant betalen man. Heb nog meer te doen, weet je.’

Voor uw beeldvorming! Deuren openen middels ‘flipperen’ of ‘hengelen’ kost maximaal € 100,- en de meest stevige variant, het ‘vervangen of uitboren’ van het slot, mag maximaal € 150,- kosten.

Cowboys

Blijf weg bij die cowboys die hun leads aan Marokkaanse gasten verkopen en die dan met een hoop intimidatie uw buitengesloten positie komen misbruiken. Bel Hans Brandjes Slotenmaker uit Bergen of Postma & Postma uit Alkmaar. Scheelt twee weken hele dikke biefstukken eten bij Loetje.

Rob van de Pas